היכרות עם המאפיינים השונים של הדרכת הורים יכולה לעזור לגברים ונשים בטווח רחב של גילאים. במאמר הבא נסביר מהי הדרכה מן הסוג הזה, איך היא קשורה אל חינוך דיאלוגי והתנהגותי ומה היא כוללת מבחינת הקניית ידע תאורטי וכלים מעשיים
הדרכת הורים היא הפעולה של מתן תמיכה, טיפול והכוונה לילד על ידי הורה או מטפל. זה כרוך בחידוש וחיזוק הקרבה בין הילד להורה, הבנת הצרכים הרגשיים של כל אחד ויצירת מערכת יחסים שהיא הדדית מחד, אך לא סימטרית ומובילה מאידך.
כך מצד אחד, הצבת גבולות, קביעת כללים והבנת ההשלכות למעשים ומתן הדרכה ועצות כדי לעזור לילדים לקבל החלטות אחראיות, ומן הצד השני הבנת הצרכים והרגשות הפועלים על כל אחד מהצדדים, ומתי העניין הוא כלל לא בהקניית גבולות, אלא ביצירת קשר וקרבה בתוך מצב של קונפליקט וריחוק.
שני הנדבכים יעברו הן דרך הקניית הבנה ולמידת דרכי התנהגות מקדמת ומכוונת והן ברכישת כלים לדיאלוג תואם גיל, לדוגמא, בהתאם לגיל הרך או לגיל ההתבגרות.
היתרונות של הדרכת הורים הם רבים. הנה כמה:
- מעניק תחושת ביטחון: ילדים שהוריהם מקבלים הדרכת הורים מרגישים נוכחים ובטוחים. הידיעה שהוריהם שם כדי לספק אהבה ותמיכה עוזרת להם לפתח דימוי עצמי חיובי ומפחיתה חרדה.
- בונה קשרים חזקים: הדרכת הורים עוזרת לבנות קשרים חזקים בין הורים לילדיהם. כשהורים מבינים את 'מאחורי הקלעים של התנהגות ילדיהם' ומקדישים זמן להקשבה לילדיהם ונותנים להם הדרכה מותאמת, זה מחזק את הקשר ומקדם תקשורת פתוחה ויעילה.
- עוזר לילדים ללמוד אחריות לצד תחושת שייכות ונוכחות: על ידי קביעת כללים והשלכות תוך הבנת עומק בסיבות שמאחורי התנהגות הילדים ותיווכם בשיחה תוך חתירה לקרבה ולהבנה הדדית, ההורים מלמדים את ילדיהם להיות אחראים למעשיהם, אך גם להבין את עצמם ולהרגיש שייכים ושיש להם מקום בעולם ועל מי לסמוך. ילדים לומדים שלבחירות שלהם יש השלכות ולומדים יחד עם זה להבין את התנהגות עצמם, דרך תיווך דיאלוגי של צרכיהם ורגשותים. שילובזה עוזר להם לקבל החלטות טובות יותר בעתיד, בעבור עצמם ובעבור היחסים הקרובים והתומכים עם סביבתם, תוך תחושת ביטחון וידיעה שמבינים אותם, כך שהם ירגישו קרובים גם בתוך קושי וקונפליקט.
- מעודד התפתחות בריאה: הדרכת הורים יכולה לעזור לילדים לפתח הרגלים והתנהגויות מקדמים. על ידי הגדרת ציפיות מותאמות סביב אכילה בריאה, פעילות גופנית וחברתית, הורים יכולים לעזור לילדיהם לנהל חיים מאושרים ובריאים.
- מקדם הצלחה בלימודים: הורים העוברים הדרכה ותמיכה יכולים לעזור לילדיהם להצליח בלימודים. על ידי תחושת קרבה ובטחון סביב הגדרת ציפיות מותאמות לכל ילד וילדה, סביב שיעורי בית, לימודים והישגים לימודיים, הורים יכולים לעזור לילדיהם לפתח את הכישורים הדרושים להם כדי להצליח בבית הספר ומחוצה לו.
כפי שאפשר להבין הדרכת הורים חיונית להתפתחות בריאהשל הילד, תוך תחושת שייכות ונוכחות. היא מספקת תחושת ביטחון בקיומו, בונה מערכות יחסים חזקות, יציבות וקרובות לאורך זמן, גם בתוך משברים, מלמדת אחריות וקירבה רגשית, יוצרת אמון ומחזקת את התחושה שיש על מי לסמוך, מעודדת הרגלים בריאים ומקדמת הצלחה בלימודים ובחיים בכלל. עם זאת, יש לוודא שמקבלים הדרכה מתאימה ומתוך הגישה הרלוונטית.
מהו חינוך דיאלוגי וכיצד הוא קשור להדרכת הורים?
- חינוך דיאלוגי הוא גישה ללמידה המדגישה את חשיבות הדיאלוג והאינטראקציה בין הלומדים והמחנכים. בתחום הדרכת הורים, יתרונות החינוך הדיאלוגי כוללים:
- קידום תקשורת פתוחה: חינוך דיאלוגי מעודד תקשורת פתוחה וכנה בין הורים לילדיהם. זה עוזר להורים להבין את הצרכים והחששות של ילדיהם, ומאפשר להם להעניק הדרכה ותמיכה המותאמים למצב הייחודי של ילדם.
- עידוד הקשבה פעילה: חינוך דיאלוגי מקדם הקשבה פעילה, החיונית לתקשורת אפקטיבית. על ידי הקשבה הנשענת על הבנת 'מאחורי הקלעים' של התנהגות ילדיהם, תתפתח היכולת להבין את נקודות המבט של הילדים ופעמים רבות אף מעבר למה שהילדים עצמם יבינו בטרם השיחה, כך ההורים יכולים לקבל תובנה לגבי המחשבות והרגשות של ילדם, לתווך לילדים גם את עצמם ולהגיב בצורה מכבדת ותומכת.
- טיפוח חשיבה ביקורתית: חינוך דיאלוגי מעודד ילדים לחשוב בביקורתיות ולהביע את רעיונותיהם ודעותיהם תוך כבוד, אך בלי חשש. זה עוזר לילדים לפתח את כישוריהם האנליטיים, ומקדם תחושת אוטונומיה וביטחון עצמי, לצד תחושת שייכות ובטחון במקומי במערכות יחסים.
- חיזוק הקשרים: חינוך דיאלוגי מקדם מערכת יחסים שיתופית בין הורים לילדיהם. על ידי עבודה משותפת כדי לפתור בעיות ולקבל החלטות, הורים וילדים יכולים לפתח תחושה חזקה יותר של כבוד הדדי והבנה.
- שיפור מיומנויות פתרון בעיות: חינוך דיאלוגי מסייע לילדים לפתח מיומנויות פתרון בעיות על ידי עידודם לחשיבה יצירתית ולמצוא פתרונות שמתאימים להם. זה יכול לעזור לילדים לפתח חוסן וביטחון, ולהכין אותם לאתגרים שיתמודדו איתם בחיים.
- ללמוד להתקרב גם כשקשה: חינוך דיאלוגי מייצר חווית חיים בה הילדים מתפתחים בידיעה שיש על מי לסמוך. מתוך הניסיון והחוויות המצטברות, בהן מצליחים ליצור קירבה גם כשקשה וכשיש קונפליקט ותחושת ריחוק, מבססים ההורים את מקומם בקשר לטווח ארוך ומאפשרים לילדיהם לראות בהם את ההורה שהוא הכתובת בכל גיל ובכל מצב לאורך שנים.
הקשר בין הדרכת הורים וחינוך דיאלוגי מותאם גיל, לצד הבנת עומק של תפקיד ההתנהגות בתקשורת הלא מילולית, מוכיח את עצמו בטווח הקצר והארוך. בטווח הקצר הוא מאפשר להורים להרגיש שיש מי שמבין אותם ומקשיב להם, מבין את ילדיהם ומסוגל לתווך אותם בצורה מובנת ומעודדת קירבה, בעוד בטווח הארוך הוא כולל הענקת כלים רלוונטיים. השילוב בין חינוך דיאלוגי והבנה התנהגותית יכול להיות כלי רב עוצמה להדרכת הורים, קידום תקשורת פתוחה, הקשבה פעילה, חשיבה ביקורתית, יכולת לפתח קירבה גם כשקשה בתוך מצבי קונפליקט וריחוק, ומהווה בסיס ליצירת מערכות יחסים חזקות וכישורי פתרון בעיות יעילים.