הגישה שלי
ואיך היא גובשה

האני מאמין שלי הוא קודם כל, שאין רק דבר אחד שעובד!

לא סתם עולם האימון האישי, ועולם החינוך מלאים בגישות וספרים למכביר.

לגישתי, אם יש משהו שתופס ומצליח זה בגלל שיש בו איזשהו דיוק נכון וחשוב, ומה שהרבה פעמים נראה סותר בין גישות, יכול, ממקום של צניעות, דווקא להשתלב בצורות מסוימות או בהתאם לאנשים שונים ולמצבים שונים. יש צורך לעיתים לנסות גישות שונות כדי לראות מה עובד הכי טוב..

לדוגמא, אני מאמין בחינוך דיאלוגי, ובתקשורת מקרבת  N.V.C ככלי נכון וחשוב, אך לעיתים, כשאין את התנאים המתאימים, אני אשתמש גם בכלים של חינוך התנהגותי בשילוב עם הדיוק התקשורתי שתקשורת מקרבת מציעה.

אני מאמין שדרך תקשורת מקרבת אני יכול להגיע לעומקים ולתובנות משמעותיות בעצמי כהורה, אך כשאני תקוע בתקרת הזכוכית של עצמי, שילוב של חשיבה חיובית ושל N.L.P או מיינדפולנס וחשיבה מודעת, יכולים מאוד לעזור לפרוץ חסמים ודפוסי התנהגות ותגובתיות.

אני מאמין שבגילאים שונים יש צורך בדיוקים שונים. הבנת ההבדלים בין הגילאים שונה בין תיאוריה לתיאוריה. יש דגשים שונים בגישות שונות, ואני מנסה לשלב ביניהם, ללמוד ולהכיר כל הזמן עוד ועוד צורות התבוננות על תהליכי הצמיחה שלנו כבני אדם וכחברה אנושית. לשלב אותם בצורה מובנית לכלים פרקטיים, שאני בסופו של דבר נותן להורים או לאנשי חינוך, כדי שהתיאוריות השונות יתורגמו ליכולות התמודדות במציאות הפשוטה והיומיומית.

לדעתי אחד הדברים שמניעים אותנו כבני אדם זה הצורך להבין את עצמנו ואת האחרים סביבנו וגם את הסביבה בכלל.

אנחנו מבינים ופועלים:

מהראש – כמייצג של החשיבה, הפרשנויות והאמונות התפישתיות שלנו על איך דברים עובדים.

מהלב – כמייצג של העולם הערכי שלנו, החמלה והאמונות הרגשיות שלנו על איך שהיינו רוצים שהעולם יתפרש.

ומהבטן – כמייצגת של הדחפים הגופניים שלנו, האינטואיציות שלנו המתורגמות לתחושות גוף, הדברים שאין לנו לגמרי מילים אליהם אבל אנחנו מרגישים אותם ומייחסים להם חשיבות – גם אם לפעמים לא באופן מלא ומודע.

לכן שיטת העבודה שלי משלבת בין ניתוח והבנה מעמיקה של מה שמפעיל אותי כהורה או כאיש חינוך ומה מפעיל את הילדים בגילאים השונים, לבין דרכי התמודדות אפשריות, בחירת פרקטיקות, תכלס, איך לפעול, מה להגיד, המטרה היא להיעזר בהבנה שלנו את הילדים ואותנו לבחירת פעולה יומיומית פשוטה וניתנת ליישום בכדי לראות שינויים משמעותיים ובד"כ גם מהירים יחסית.

כולנו, וילדים בעיקר, מדברים בהתנהגויות ולא רק במילים. ילד לא נוהג להגיד לי: "אבא, תעשה לך קפה, לי שוקו, בוא נדבר, משהו לא מסתדר לי." במקום זה הוא מדבר בהתנהגות, וכשמשהו לא מסתדר, הוא יפעל, בעיקר בשפת הקשיים. באופן לא מודע בהכרח, הוא מונע לאיזושהי התנהגות מאתגרת שמעוררת אותי לפעול, ובמקום לטפל בהתנהגות, אני למעשה צריך לטפל בשורש של חווית החיים שלו שמאתגרת אותו וכנראה גם אותי כמבוגר משמעותי בחיים שלו.

ילדים לא לומדים את החיים כמו סילבוס – שמחולק לנושאים ותכני למידה שונים, וגם לא כמו פאזל – חלקים חלקים שמצטרפים לתמונה, הוא לומד את החיים כמו אוסף שקפים שמונחים אחד על השני, שהוא רואה הכל דרכם. כך שללמוד ללכת, לדבר, להרגיש, להבין, לצחצח שיניים, להתקלח, לחפוף, לישון, לדבר יפה לאחים שלי, ללמוד, להכין שיעורים, לא לקנות כל מה שרוצים, לא להתווכח על כל דבר, להגיב נכון לחברים או לילדים שאינם חברים שלי, יחס להוריי ויחס למין השני, וכן הלאה… הכל קשור בהכל, ואפשר לחלק את זה לשני מרכיבים עיקריים – ללמוד את עצמי ביחס לגוף שלי ואת עצמי ביחס לעולם שבחוץ, והכל מצטרף לחווית התפתחות תודעה וחשיבה מודעת אחת.

לכן, מה שאני מתמקד בו, הוא להבין ולהסביר את חווית הילד הכללית, ומה דומיננטי בה ביחס להתנהגויות מסויימות, שלנו ושלו. את ההבנה הזו שאני מגיע אליה ביחד עם ההורים או צוותי החינוך, אני עוזר לתרגם לפעולות תכלס בשטח, לכלים שבחלקם הם כלים תקשורתיים, בחלקם כלים התנהגותיים, ובחלקם כלים חשיבתיים תודעתיים.

את הגישה המיוחדת שלי, והכשרון לעזור להבין בפשטות ובבהירות מצבים מורכבים, רכשתי מנסיון וחקירה רבים.

מאז הצבא למדתי חינוך ועבדתי בחינוך. התמקדתי לצד עבודה בפועל עם ילדים בכל הגילאים בהדרכת מבוגרים – הורים ואנשי מקצוע, בנושא של תקשורת ומערכות יחסים בין ילדים למבוגרים.

ריכזתי מערכות חינוך משלים בישובים מגוונים, קיבוצים, מושבים ועיירות פיתוח.

ליוויתי הקמה והדרכה של צוותים חינוכיים ושל ההורים במסגרות אלה ב20 שנים האחרונות.

הגיל הרך משך אותי במיוחד שנים רבות, והיום, כשאני מדריך תהליכים אישיים של מבוגרים, יש לי יכולת דיוק ובהירות לגבי חוויות ילדות, שמפתיעות פעמים רבות גם אנשים שהם בעלי מקצוע בתחום החינוך והטיפול המנוסים בעצמם.

הקמתי משפחון מגילאי חצי שנה עד שלוש ועבדתי בו 17 שנים, בעקבות ההצלחה שלו עזרתי להקים משפחתונים נוספים שעבדתי בהם יומיים בשבוע שנתיים עד שפעלו בעצמם, ולאורך השנים הדרכתי ועזרתי ללוות צוותים חינוכיים רבים במסגרות הפרטיות ובחינוך הקיבוצי בעיקר.

התמזל מזלי ולאורך 17 שנים ליוויתי את מערכות החינוך בשלושה יישובים, מה שאפשר לי לראות את הילדים ואת המשפחות לאורך שנות הילדות מהגיל הרך ועד התיכון.

ייתרון זה אפשר לי לפתח גישה שמתבססת גם על למידת גישות שונות וגם על התנסות פרקטית מהשטח בעבודה עם הילדים עצמם במערכות החינוך ובהדרכת הצוותים החינוכיים וההורים.

אינני חסיד של גישה אחת ספציפית – אני מכיר את הגישות המובילות בתחום הטיפול והחינוך, ואני מאמין שמה שעובד לאורך זמן, נבנה על זווית מסוימת של הבנה נכונה. לכן גם אם יש גישות שלעיתים אף נראות סותרות, אפשר למצוא את מה שנכון בכל אחת מהן ולכל ילד ולכל סיטואציה יכולים להתאים דברים שונים במקצת. אני אדם חוקר ומתבונן ובסופו של דבר הולך עם מה שעובד ומוכיח את עצמו הכי טוב ולא עם איזו שהיא אידיאולוגיה שמבנה את הגישה שלי.

היום אני משתמש בעיקר בתקשורת מקרבת – N.V.C ככלי מרכזי של עבודה בתקשורת עימו אני עובד כבר 7 שנים, לצד כלים של N.L.P ומודעות חשיבתית, שמאפשרים להבין יותר לעומק איך אפשר להשפיע על המוח ועל תבניות חשיבה על מנת ליצור שינויים משמעותיים ומהירים יחסית במקומות תקועים.

מאז שאני זוכר את עצמי יש בי 2 איכויות.

כל הזמן העסיק אותי איך דברים עובדים ואיך בני אדם פועלים ומתוך מה.

בתור בן בכור לאמא בכורה ונכד שני לעשרות נכדים ונינים שהגיעו אחרי.

מצד אחד מגיל צעיר מאוד טיפלתי והייתי זה שתומך ריגשית במי שסביבי – אחיי הצעירים והוריי.

מאוד אהבתי שבכל אירוע משפחתי אני הייתי הכתובת לתינוקות בוכים בקרב דודותיי.

ומצד שני הייתי מפרק צעצועים סדרתי מתוך סקרנות לדעת איך הדברים עובדים.

כך שלצד זה שלמדתי 7 יחידות פיזיקה ו5 יחידות מתמטיקה והייתי מצטיין במסלול הנדסאי, הייתי גם מדריך מתמיד ומשקיע בתנועת הנוער,  ומאז ועד היום לומד ועוסק בחינוך מתוך הסתכלות חוקרת ובוחנת שנצמדת ככל האפשר לתוצאות ולהוכחות בשטח.

האג'נדה שלי היא – תוצאות ולא תאוריות, תוך חמלה רבה המאפשרת הבנה, במקום שמתגלים בו קונפליקטים ותקיעויות.

בתחילת דרכי הייתי בטוח שאעסוק בהנדסת חשמל או מכונות, אך שוב ושוב הגיעו אליי הורים, מדריכים, ובני נוער שהזכירו לי וציטטו דברים שאמרתי מלפני שנים ואיך זה השפיע על החיים שלהם ולבסוף הבנתי שזה הייעוד שלי – זה הכישרון המיוחד שלי.

להבין אנשים ולעזור להם להבין את עצמם.

לדעת להתמקד במה שעובד ולא ללכת לאיבוד בין תיאוריות.

לאפשר לאנשים להניע את עצמם למקומות שאליהם הם שואפים להגיע.

אריה יוריש

פתח צ'אט
שלום
אשמח לעזור בתחום ההורות והדרכות לצוות מקצועי
דילוג לתוכן